Dzięki zestawowi INA FEAD dla traktorów, warsztaty mogą wymienić zużyte elementy napędu osprzętu w szybki i prosty sposób. Nowe rozwiązanie naprawcze od Schaeffler składa się z paska wieloklinowego, napinacza, rolki prowadzącej, wolnego koła alternatora (OAP). Zestawy dostępne od teraz dla najpopularniejszych modeli traktorów John Deere.

2018-02-19 | Langen

Pierwsze rozwiązanie naprawcze dla napędu osprzętu w traktorach dostępne dla motoryzacyjnego rynku części zamiennych

Teraz także dla traktorów – zestaw INA FEAD od Schaeffler

Schaeffler rozszerza swoją ofertę dla traktorów o zestaw naprawczy INA FEAD – sprawdzone rozwiązanie naprawcze dla napędu osprzętu, oferowane dotychczas dla pojazdów osobowych. Wprowadzenie tego rozwiązania do oferty traktorowej spowodowane jest rosnącym zastosowaniem w traktorach silników wyposażonych w coraz bardziej skomplikowane systemy napędu osprzętu, które pracują w ciężkich warunkach. Schaeffler to pierwsza firma na rynku, która wyposaża warsztaty mechaniczne w gotowe rozwiązania naprawcze dla tego segmentu. Zestawy INA FEAD oszczędzają czas, upraszczają proces naprawy i zapewniają poprawne funkcjonowanie całego zestawu, dzięki czasu minimalizuje się ryzyko wystąpienia kolejnych awarii w krótkim czasie.

Niezastąpiony i mocno eksploatowany – napęd osprzętu (FEAD) w nowoczesnych traktorach musi sprawdzać się podczas pracy w ciężkich warunkach oraz zapewniać stałą wydajność przy rosnących obciążeniach silnika. Jest to możliwe tylko jeśli wszystkie elementy perfekcyjnie ze sobą współpracują. W przypadku zużycia jednego elementu, może dojść do awarii całego systemu. Nowy zestaw INA FEAD sprawia, że naprawa jest nieskomplikowana, szybka i skuteczna. To inteligentne rozwiązanie naprawcze jest od teraz dostępne dla najpopularniejszych modeli traktorów John Deere. W niedalekiej przyszłości oferta będzie rozszerzana o kolejne modele traktorów.

“Jeśli w wyniku awarii, w nowoczesnym napędzie osprzętu wymienimy tylko jeden element, jak na przykład pasek wieloklinowy, ingerujemy w działający system,” tłumaczy Keith Leadbeater, Dyrektor działu samochodów użytkowych w Schaeffler Automotive Aftermarket. “Nie zawsze można w prosty sposób stwierdzić, który element napędu osprzętu uległ zużyciu. Dlatego takie ‘sporadyczne’ naprawy są rozwiązaniem krótkoterminowym. Warsztaty powinny stosować się do przewidzianych przez producenta częstotliwości przeglądów. W przypadku stwierdzenia uszkodzenia lub zużycia, zaleca się wymianę wszystkich zużytych elementów napędu osprzętu podczas jednej naprawy. W ten sposób, traktory mogą szybko wrócić do pracy i być znowu niezawodne, a właściciele unikną kolejnych kosztownych napraw w krótkim czasie.”

Zestaw INA FEAD od Schaeffler łączy w jednym pudełku wszystkie element niezbędne do przeprowadzenia profesjonalnej naprawy napędu osprzętu. Dodatkowo Schaeffler nieustannie rozszerza swoją ofertę dla rynku traktorów. W zależności od zastosowania i układu napędu osprzętu, każdy zestaw składa się z paska wieloklinowego, napinacza, rolki prowadzącej, wolnego koła alternatora (OAP) – czyli wszystkich elementów rekomendowanych I zatwierdzonych przez Schaeffler do przeprowadzenia profesjonalnej naprawy. Oprócz dostępnych zestawów, możliwe jest także zamówienie pojedynczych elementów napędu osprzętu

Więcej informacji można znaleźć w katalogu online, oraz na portal internetowym www.repxpert.pl