Family shareholder Maria-Elisabeth Schaeffler-Thumann (center) and Chairman of the Supervisory Board, Georg F. W. Schaeffler (third from right) learned about new trends and developments during a tour of the event and were impressed by the broad range of exhibits at the “Open Inspiration” innovation fair at Schaeffler’s premises in Herzogenaurach.

Rodzinny akcjonariusz Maria-Elisabeth Schaeffler-Thumann (centrum) i Przewodniczący Rady Nadzorczej Georg FW Schaeffler (trzeci z prawej), którzy podczas zwiedzania wydarzenia dowiedzieli się o nowych trendach oraz kierunkach rozwoju, byli pod wrażeniem szerokiej gamy eksponatów na "Open Inspiration" w siedzibie firmy Schaeffler w Herzogenaurach.

Visitors marvel at the media-free gripper system at Schaeffler’s “Open Inspiration” in-house fair in Herzogenaurach.

Goście podziwiają niezwykły system chwytaków podczas targów "Open Inspiration" Schaefflera w Herzogenaurach.

The “BioFlex Robot” was another highlight for visitors at Schaeffler’s innovation event.

"BioFlex Robot" był kolejnym punktem zainteresowania odwiedzających targi Schaeffler.

ul. Szyszkowa 35/37, 02-285 Warszawa, Polska

2017-06-29 | Herzogenaurach

Wydarzenie "Open Inspiration" w Schaeffler

Koncentracja na megatrendach urbanizacji, digitalizacji, globalizacji i zmian klimatycznych

Wzajemna inspiracja i nieszablonowe myślenie są głównymi tematami targów innowacji Schaeffler „Open Inspiration”. Po raz drugi prawie 40 zewnętrznych partnerów zaprezentowało się w Herzogenaurach.

Od druku 3D i sztucznej inteligencji poprzez sieciowe rozwiązania napędowe: Celem Targów Innowacji „Open Inspiration”, które odbyły się w centrum konferencyjnym Schaeffler AG, była wymiana wyzwań i pomysłów. Innowacyjne centra badawcze, uniwersytety oraz firmy zaprezentowały swoje osiągnięcia i działania badawcze na międzynarodowym wydarzeniu. Ścisła współpraca została już nawiązana z większością spośród 39 firm i instytucji, które wzięły udział w targach.

Rodzinni akcjonariusze mają wgląd w wydarzenie

Rodzinny akcjonariusz Maria-Elisabeth Schaeffler-Thumann i jej mąż, Jürgen Thumann oraz Georg F. W. Schaeffler, Przewodniczący Rady Nadzorczej, którzy podczas zwiedzania tego wydarzenia usłyszeli o nowych trendach i kierunkach rozwoju, byli pod wrażeniem szerokiego wachlarza eksponatów na wystawie.

Brak przyszłości bez innowacji

"Innowacje są podstawowym wymogiem dla chronienia naszej przyszłości. Nowe pomysły na produkty i usługi często rozwijają się poprzez intensywną wymianę pomysłów między twórczymi umysłami spośród różnych dyscyplin naukowych i organizacji. Nasze wydarzenie "Open Inspiration" ma na celu wspieranie i intensyfikowanie takich kontaktów, z których skorzystać mogą zarówno Schaeffler, jak i jego partnerzy. Dlatego cieszy mnie to, jak dobrze odebrana została również tegoroczna edycja", powiedział prof. dr inż. Peter Gutzmer, Wiceprezes i Dyrektor ds. Technologii.

Ponad 600 pracowników firmy Schaeffler wymieniło pomysły i przemyślenia z wystawcami w obszarze czterech megatrendów: urbanizacji, digitalizacji, globalizacji i zmiany klimatycznych. Jednym z założeń było, aby zaprezentowane zostały również pomysły, które wykraczają daleko poza obecny zakres działalności firmy Schaeffler.

W swoim przemówieniu prof. dr inż. Tim Hosenfeldt, Wiceprezes ds. Innowacji Korporacyjnych w firmie Schaeffler AG podkreślił: "W erze cyfrowej to ludzie. współpracujący z otwartością i entuzjazmem wykraczającymi poza granice korporacji, są decydującym i są najważniejszym czynnikiem pomyślnych innowacji".

Nieszablonowe myślenie głównym czynnikiem sukcesu

Innowacja jest integralną częścią "DNA Schaeffler’a". Od chwili założenia firmy nieszablonowe myślenie zawsze była jednym z najważniejszych czynników sukcesu. W świecie coraz większej złożoności potrzebne są dwie rzeczy: silna sieć partnerów z obszaru przemysłu i badań oraz dynamiczna wymiana poza granicami organizacyjnymi.