Fax.: +48 228 783 164

2016-10-25 | Herzogenaurach/Ehningen

Technologie cyfrowe w sektorze przemysłowym

Schaeffler i IBM rozpoczynają strategiczną współpracę

Jako część strategii „Mobilność przyszłości” Schaeffler rozpoczął proces digitalizacji całego przedsiębiorstwa. Razem z partnerem strategicznym, firmą IBM, Schaeffler opracowuje platformę cyfrową umożliwiającą przetwarzanie dużej ilości danych i optymalizację procesów. Od października 2016 Schaeffler Cloud będzie dostępna dla pierwszych użytkowników.

Międzynarodowy dostawca rozwiązań dla rynku przemysłowego i motoryzacyjnego Schaeffler wybrał firmę IBM jako swojego strategicznego partnera w celu przeprowadzenia procesu digitalizacji. IBM nie tylko dostarczy technologię, ale zapewni także wsparcie podczas dostosowania mechatronicznych komponentów, systemów oraz urządzeń Schaeffler do dynamicznie rozwijającej się koncepcji „Internetu rzeczy” (IoT = Internet of Things). IBM pomoże także opracować nowe modele biznesowe oparte na usługach cyfrowych. Na początek obie firmy stworzyły platformę cyfrową dla wszystkich usług cyfrowych oferowanych przez Schaeffler. Platforma zacznie działać od października tego roku.

Schaeffler współpracuje ściśle z IBM w celu opracowania innowacyjnych rozwiązań bazujących na „design thinking” oraz zwinnych metodykach prowadzenia projektów (agile development) mających na celu zarówno rozwój własny Schaeffler, jak i klientów. Dla zapewnienia płynnej współpracy pomiędzy Schaeffler, klientami oraz partnerami handlowymi, tworzony jest cyfrowy ekosystem. Cyfrowa platforma stanowi techniczną podstawę dla tego systemu.

„Nieustannie pracujemy nad tym, aby zapewnić naszym klientom wartość dodaną. Naszym celem jest połączenie danych z zakresu produktów i procesów. Dzięki analizie te podstawowe dane dają nam cenny obraz pozwalający na zwiększenie efektywności naszych działań oraz na opracowanie innowacyjnych usług dla naszych klientów. Cieszymy się, że IBM okazał się dla nas idealnym partnerem,” tłumaczy Prof. Peter Gutzmer, Wiceprezes i Dyrektor ds. Technologii Schaeffler AG.

Cyfrowa agenda Schaeffler

Gerhard Baum, Chief Digital Officer w Schaeffler od października 2015, skomentował plany przedsiębiorstwa dotyczące digitalizacji: „Koncentrujemy się przede wszystkim na szerszym wykorzystywaniu czujników w wytwarzanych produktach oraz tworzeniu nowych produktów wykorzystujących „cognitive software”. Zmiana będzie dotyczyła nie tylko połączenia maszyn oraz infrastruktury transportowej wewnątrz Schaeffler, ale także cyfryzacji całego łańcucha dostaw poszczególnych fabryk. Chcielibyśmy zoptymalizować pod kątem cyfrowym procesy i procedury wewnątrz Schaeffler oraz stworzyć nowe procesy zorientowane na usługi, tak aby wspierać cyfrową współpracę pomiędzy ludźmi a systemami informatycznymi.”

„Wspólne wprowadzenie cyfrowej agendy to doskonały moment aby wdrożyć i promować nasze nowe technologie z zakresu IoT w sektorze produkcyjnym”, tłumaczy Ivo Körner, członek zarządu ds. sprzedaży, IBM Niemcy. Podstawę stanowić będzie chmura hybrydowa. Platforma „IBM Bluemix” razem z Watson IoT stworzą podstawę dla spersonalizowanych rozwiązań i mobilnych aplikacji.

Łączenie i integrowanie danych

Produkty Schaeffler, takie jak łożyska, czy systemy sprzęgła znajdują zastosowanie w wielu urządzeniach oraz pojazdach i dostarczają danych na temat ich stanu oraz ruchu. Schaeffler od lat inwestuje w badania i rozwój produktów które wyposaża w czujniki oraz sterowniki z oprogramowaniem. Dzięki temu możliwe jest zbieranie i przetwarzanie danych dotyczących stanu urządzenia lub pojazdu, a także opracowanie nowych usług.

Celem partnerstwa jest między innymi:

• Optymalizacja serwisu w sektorze energii wiatrowej

Schaeffler jest ważnym partnerem branży energii odnawialnej i dostawcą ogromnych rozmiarów łożysk w celu zapewniania swobodnego obrotu turbin. Wymiana takich łożysk jest skomplikowana oraz kosztowna i wiąże się z przestojem i utratą energii. Schaeffler i IBM będą wspólnie prowadzić badania nad tym w jaki sposób „uczące się maszyny” mogą dostarczyć dodatkowych informacji na temat wydajności produktu w różnych warunkach pracy. Czujniki będą nadzorować pracę elektrowni wiatrowych oraz jej elementów w czasie rzeczywistym. W połączeniu z prognozami dotyczącymi wiatru oraz pogody od „Weather Company” (IBM) operatorzy elektrowni mogą odpowiednio wcześnie zaplanować wymianę elementów podczas mniej wietrznych okresów.

• Cyfrowe monitorowanie i optymalizacja pociągów

Schaeffler może poszczycić się kilkudziesięcioletnim doświadczeniem w przemyśle kolejowym. Dzięki ścisłej współpracy z producentami i operatorami powstają skrojone na miarę rozwiązania z zakresu łożysk dla wszystkich zastosowań w pociągach. Dzięki danym z chmury obliczeniowej, Schaeffler będzie w stanie ulepszyć swój system przewidywania konserwacji dla kolejnictwa, co w efekcie przyczyni się do poprawy wydajności oraz bezpieczeństwa. Inteligentne łożyska będą w stanie pozyskać informacje na temat drgań własnych, temperatury, czy też momentu obrotowego. Dzięki temu możliwe będzie uniknięcie awarii oraz wysłanie wczesnego ostrzeżenia do operatora pociągu.

• Samochody w sieci

Schaeffler to wiodący dostawca i producent rozwiązań dla silnika, przeniesienia napędu oraz zawieszenia. Dzięki nowym technologiom Schaeffler będzie w stanie poprawić funkcjonalność oraz wydłużyć czas użytkowania komponentów dla przemysłu motoryzacyjnego. Analizy w czasie rzeczywistym oraz systemy IT przetworzą zebrane dane w wartościowe informacje, które umożliwią producentom pojazdów zwiększenie ich niezawodności oraz zaoferowanie swoim klientom nowych usług z wartością dodaną.

• Przemysł 4.0 dla obrabiarek

Technologie IBM (cognitive software) posłużą jako wsparcie dla strategii Przemysł 4.0 dla obrabiarek, tak aby zwiększyć całkowitą wydajność wyposażenia (OEE = Overall Equipment Efficiency). Obejmie to optymalizację procesów produkcyjnych, analizy w czasie rzeczywistym, serwis poparty zebranymi danymi oraz połączenie w sieci i optymalizację maszyn na linii produkcyjnej. Celem jest optymalizacja w celu zwiększenia wydajności i wykorzystanie tego procesu do stworzenia nowych usług dla klientów i partnerów handlowych.

• Centrum operacyjne

Eksperci monitorują stan tysięcy wewnętrznych i zewnętrznych maszyn i urządzeń. Zbiory danych przekazywane są do centrum operacyjnego i opracowywane w Schaeffler Cloud. Przy pomocy algorytmów (cognitive software) dane są analizowane w celu monitorowania wydajności urządzeń oraz ich optymalizacji. Wszelkie nieprawidłowości oraz usterki są automatycznie identyfikowane, dzięki czemu natychmiast wdrażane są odpowiednie środki naprawcze.