Szukany termin

Formula E rozpoczyna europejską trasę od wyścigu w Rzymie

Pressrelease Stage Image

10.04.2019 | Herzogenaurach

• Druga połowa sezonu wciąż z emocjonującą rywalizacją
  • Zespół Audi Sport ABT Schaeffler nadal w wyścigu o tytuł
  • Formula E już po raz drugi w "Wiecznym Mieście"

W piątym sezonie Formula E jest bardziej ekscytująca niż kiedykolwiek wcześniej. Sześć wyścigów przyniosło nam sześciu różnych zwycięzców, dlatego walka o miejsca na podium w klasyfikacji indywidualnej i drużynowej jest naprawdę zawzięta. Siódmy z 13 wyścigów rozegrał się w sobotę 13 kwietnia w Rzymie. Ponownie emocje sięgnęły zenitu. Tym razem zwyciężył Mitch Evansz z teamu Panasonic Jaguar Racing. Dzięki temu nadal ogromne szanse na zwycięstwo w generalnej kwalifikacji mają Lucas di Grassi i Daniel Abt, kierowcy mistrzowskiej drużyny, Audi Sport ABT Schaeffler.

W pierwszej połowie sezonu Lucas di Grassi doświadczył zarówno wzlotów, jak i upadków: w Meksyku, 34-letni Brazylijczyk w spektakularny sposób zagwarantował sobie zwycięstwo w czasie ostatniej rundy. W Hongkongu zajął drugie miejsce. Ostatnio, w Sanya (Chiny) prawie udało mu się objąć prowadzenie, ale niestety musiał wycofać się z wyścigu z powodu kolizji i wrócił do domu bez punktów. Jego kolega z zespołu, Daniel Abt, na początku sezonu jechał bardzo stabilnie, niemiecki kierowca ukończył każdy z sześciu wyścigów i zdobył punkty.

W indywidualnej klasyfikacji kierowców di Grassi zajmuje obecnie piąte miejsce, a Abt siódme. W klasyfikacji drużynowej zespół Sport ABT Schaeffler zajmuje obecnie drugi miejsce. “Ponieważ rywalizacja jest bardzo wyrównana, cały czas mamy szansę na ostateczne zwycięstwo w lipcu," tłumaczy Lucas di Grassi z niesłabnącym optymizmem. Po wyścigach na Bliskim Wschodzie, w Afryce, Ameryce Południowej i Środkowej oraz w Azji, wyścig E-Prix w Rzymie rozpoczyna europejski sezon. Formula E już po raz drugi gości w stolicy Włoch. Wyścig odbył się na trudnym torze w południowo-zachodniej części "Wiecznego miasta", który jest bardzo popularny wśród wszystkich kierowców.

Czym jest Formula E
Formula E to wyścigi w pełni elektrycznych samochodów, które odbywają się pod patronatem FIA. Sezon 2018/2019 to piąty sezon wyścigów Formula E. Na starcie mamy jedenaście drużyn i 22 kierowców. Wyścigi Formula E rozgrywane są na całym świecie, na tymczasowych torach, w samym sercu wielkich metropolii, jak Hongkong, Berlin, czy Nowy Jork. W okresie od 15 grudnia 2018 do 14 lipca 2019 w ramach ABB FIA Formula E Championship odbędzie się 13 wyścigów w dwunastu różnych lokalizacjach. Każdy wyścig trwa 45 minut plus jedno okrążenie.

Schaeffler w Formula E
Schaeffler to jedna z firm, które w 2014 roku stworzyły serię Formula E. Dodatkowo, zespół pod marką Schaeffler należy od lat do najbardziej utytułowanych. W sezonie 2016/2017, zespół Audi Sport ABT Schaeffler zwyciężył w klasyfikacji kierowców (Lucas di Grassi), a w sezonie 2017/2018, w klasyfikacji drużynowej (Lucas di Grassi/Daniel Abt). Począwszy od 2015 roku inżynierowie Schaeffler cały czas pracują nad ulepszeniem systemu napędowego samochodu wyścigowego zespołu Audi Sport ABT Schaeffler. Firma udowadnia swoją rozległą wiedzę na temat technologii przyszłości i przedstawia pomysły na zrównoważoną mobilność przyszłości, także w przypadku samochodów wyścigowych.

Nowa technologia Formula E
W piątym sezonie Formula E wkracza w nową erę. Najważniejsza zmiana w sezonie 2018/2019 dotyczy tego, że kierowca ma do dyspozycji tylko jeden samochód. Samochody drugiej generacji pozwoliły wyeliminować konieczność zmiany samochodów, co było do tej pory standardem podczas każdego wyścigu Formula E. Akumulatory w nowych samochodach są na tyle pojemne, że wystarczają na cały wyścig. Nowością od tego sezonu jest także futurystyczny wygląd bolidów, bez użycia spojlera oraz zastosowanie tzw. "systemu halo" ponad kokpitem, który zapewnia dodatkową ochronę głowy kierowcy.

Opracowując nowy model E-tron FE05 Audi i Schaeffler skrupulatnie przygotowali się na nowe wyzwania zarówno techniczne, jak i strategiczne. Kluczowy element w sercu Audi e-tron FE05, jakim jest zespół silnika, nazwany tutaj Audi Schaeffler MGU03, został opracowany wspólnie przez Audi i Schaeffler. 95 procent podzespołów układu napędowego jest nowych, a całkowita masa samochodu została obniżona o dziesięć procent. W dwóch bolidach Audi e-tron FE05 zespołu fabrycznego
Audi Sport ABT Schaeffler zasiadają Lucas di Grassi i Daniel Abt.

Wideo prezentujące ostatnie cztery lata firmy Schaeffler w serii Formula E

Wydawca: Schaeffler Technologies AG & Co. KG
Kraj wydania Polska

Pakiet (informacje prasowe + materiały medialne)